Zo, jij wil dus schrijven (en het komt er maar niet van)

Reken maar, dat ik dat herken, willen schrijven, maar geen woord op papier krijgen of op je beeldscherm. Heel, heel frustrerend. Jij en ik, we zijn niet de enigen.

Uit onderzoek blijkt dat een miljoen Nederlanders wil schrijven. De praktijk is dat maar een enkeling dat daadwerkelijk schrijft. Heel veel mensen hebben schrijfkramp. Hoe kun je daar korte metten mee maken?

-       De eerste stap. Realiseer je dat al het schrijven, net als reizen, begint met een eerste stap. En laat die nou heel simpel zijn: gewoon schrijven. Dus pak je pen en papier of ga achter je computer zitten en schrijf.

-       Stop met perfectionisme. Elke schrijver schrijft en herschrijft, soms wel tientallen keren. Elke schrijver (ja, ook Arnon Grunberg) begint met bladzijden vol bagger. Het begin van elke roman, elk artikel, elk gedicht is een hele stomme eerste versie, vol taal- en stijlfouten.

-       Geef jezelf de vrijheid om te schrijven over wat je te binnen schiet. Al schrijvende kun je meemaken dat het totaal de andere kant op gaat, geeft helemaal niet. Laat je verrassen, als je maar schrijft.

-       Wees bescheiden en stel haalbare doelen. Bijvoorbeeld een bepaald aantal woorden dat je elke dag wil schrijven of een bepaalde hoeveelheid tijd die je er elke dag aan wil besteden. Elke dag 500 woorden of 10 minuten schrijven is goed te doen. Ja, ook met een tentamens voor de deur, een druk gezin en/of een heftige baan.

-       Richt je alleen op het schrijven. Als je van jezelf direct een geweldige roman moet schrijven, is het niet zo verwonderlijk dat het je heel veel moeite kost om te beginnen! Als je je alleen richt op het schrijven is er meer ruimte. Al schrijvende kun je er achter komen dat het schrijven van een artikel, een column, een scenario beter bij je past. Prachtig toch!?

Veel succes ermee!

In de volgende blog meer over het schrijven met een stok achter de deur.

 

 

Be First to Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *